Bušenje bunara je ključni korak u obezbeđivanju pouzdanog vodosnabdevanja vašeg doma ili preduzeća. Bunar može da obezbedi čistu, svežu vodu za piće, navodnjavanje i druge svrhe i može biti ekološki prihvatljiva alternativa opštinskim vodovodnim sistemima. Međutim , pre nego što možete da uživate u prednostima bunara, morate se uveriti da je izbušen pravilno i bezbedno.


U ovom vodiču ćemo pokriti sve što treba da znate o bušenju bunara, uključujući vrste dostupnih bunara, proces bušenja i uključene troškove i održavanje.


Vrste bunara

Postoji nekoliko različitih tipova bunara koji se mogu bušiti, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane. Najčešći tipovi bunara uključuju:

Plitki bunari: Ovi bunari se obično buše na dubini manjoj od 15 metara i koriste se za navodnjavanje i drugu upotrebu vode koja nije za piće. Relativno su jeftini i laki za ugradnju, ali mogu biti podložni kontaminaciji od površinskog oticanja i drugih izvora.

Duboki bunari: Ovi bunari se buše do dubine od 100 metara ili više i koriste se za snabdevanje pijaćom vodom. Oni su skuplji i teže se instaliraju, ali postoji manji rizik od kontaminacije i mogu da obezbede pouzdanije snabdevanje vodom.

Arteški bunari: Ovi bunari ulaze u podzemne izvore vode koji su pod pritiskom, što može uzrokovati da voda teče na površinu bez pumpanja. Oni su skuplji za ugradnju, ali mogu obezbediti stabilno i pouzdano snabdevanje vodom. Prednost ovog tipa bunara je što, nakon početnih većih ulaganja, za eksploataciju vode neće biti potrebna pumpna oprema i električna energija.


Proces bušenja

Bušenje bunara uključuje nekoliko koraka, uključujući:

Dozvole : Pre nego što počnete da bušite, moraćete da dobijete potrebne dozvole od vaše lokalne uprave. Ovo može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od vaše lokacije i propisa koji se razlikuju prema tome da li ćete podzemne vode koristiti za potrebe domacinstva ili kao kompanija ili poljoprivredno gazdinstvo.

Priprema lokacije: Potrebno je očistiti i izravnati lokaciju na kojoj će se bušiti bunar. Ovo može uključivati uklanjanje drveća, kamenja i drugih prepreka.

Bušenje: Stvarni proces bušenja može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od dubine bunara i vrste opreme za bušenje koja se koristi. Mašina za bušenje se koristi za kopanje rupe kroz zemlju i kamenje do željene dubine.

Cementiranje i zaštita bunara: Kada se bušotina izbuši, ona mora biti cementirana i zaštićena kako bi se sprečila kontaminacija. Ovo može uključivati ugradnju kućišta i zaptivke, kao i dodavanje sanitarne zaptivke i poklopca na vrh bunara.


Troškovi i održavanje

Cena bušenja bunara zavisiće od nekoliko faktora, uključujući tip bunara, dubinu i lokaciju. U proseku, bunar do 50 metara dubine može koštati od nekoliko hiljada evra do 10.000 evra ili više, dok duboki bunar može koštati 20.000 evra ili više.

Održavanje bunara je važno da bi se obezbedilo sigurno i pouzdano snabdevanje vodom. Ovo može uključivati redovno testiranje vode, čišćenje i dezinfekciju bunara i proveru i popravku opreme za pumpanje po potrebi.

Prateći ove smernice, možete izbušiti uspešan bunar i uživati u prednostima pouzdanog snabdevanja vodom.

Recommended Posts