• Cena bušenja bunara

Prosečna cena za bušenje bunara je 6.000 evra odnosno kreće se od 1.200 do 11.500 evra.

Bušenje bunara košta 6.000 evra za prosečnu dubinu od 50 metara. Očekujte da ćete platiti između 80 i 160 evra po metru dubine za masinsko bušenje bunara, ili do 250 evra za težak teren. Za manje dubine i terene prostije gradje moze biti nešto niža cena ili izmedju 40 i 90 evra.

 

Cena za pronalaženje podzemnih voda

Ovo je najvažnija stavka koja vam može uštedeti velik novac u nekoliko slučaja. Prosečno košta 975 evra, kreće se od 580 do 1370 evra u zavisnosti od vrste terena i preciznosti nalaženja.

 

Dobićete definisanu poziciju na kojoj treba bušiti, zatim nacrte do koje dubine, kroz koje stene, vrstu cevi i sam izgled i profil bunara, kao i najbitnije da li je moguće očekivati vodu i da li se bušenje uopšte isplati.

 

Nakon što ste dobili pozitivan rezultat, imate izveštaj sa svim podacima koji vam trebaju da biste mogli potražiti najbolju moguću ponudu, koje se nekad značajno razlikuju kod firmi koje se bave bušenjem.

 

Cena kopanja bunara

Kopanje bunara košta oko 40 do 90 evra po metru. Bušenje povećava tu cenu na 80 do 160 evra. Cene se razlikuju u samom procesu kopanja ili bušenja, a ne bilo kakav dodatni rad ili opremu.

 

Kopanje se obično koristi za male dubine. Za dubine koje su do 30 metara ili više, kopanje nije dovoljno. Težak teren kao što je kamenito tlo može zahtevati bušenje bez obzira na dubinu.

 

Možda su plitki kopani bunari povoljnija opcija tamo gde nije mnogo stenovito, ali ih je teže zaštititi od zagadjenja i imaju manji kapacitet od dubokih.

 

Bunari za domaćinstva

Rešenja za potrebe stanovanja mogu biti jeftinija. Visok uticaj će imati način opremanja, vrsta instalacija i potrebna količina vode. Ovi bunari su zakonom prostije regulisani. Dovoljno je da istražite da li uopšte ima vode, na kojoj se otprilike dubini nalazi i u kojim stenama.

 

Arteski ili arteški bunari

Ako imate sreće da su podzemne vode pod pritiskom vodonepropusnih stena, uštedećete značajna sredstva jer vam neće biti potrebna ni pumpa ni električna energija za upotrebu vode. Potrebno je precizno odrediti lokaciju, kao i iskustvo i marljivost bušača prilikom ugradnje bunarske konstrukcije zbog toga će početni troškovi biti nešto viši, ali će se vremenom isplatiti.

 

Privreda i poljoprivreda

Zbog većih potrebnih količina, koriste se veći prečnici, snažnija oprema i buši se dublje kako bi se zahvatilo više slojeva. Ovde se cena bušenja po metru kreće od 100 do 240 evra po metru, a prosečno košta oko 140 evra po metru.

 

Za komercijalnu upotrebu je zakonska regulativa drugačija i pored bušenja platićete dodatno izmedju 6000 i 11000 evra ukupno za izradu projekta, elaborata, istraživanja predvidjena zakonom i sve neophodne dozvole od nadležnih institucija.

 

 

Pet saveta kako da izbegnete preplaćivanje bunara:

Pronađite kvalitetnu kompaniju za busenje bunara koja ima dobar ugled i pozitivne recenzije od strane klijenata. Ne odlučujte se za prvu firmu koju nađete, već istražite nekoliko njih i uporedite njihove cene i usluge.

Razgovarajte sa nekoliko različitih kompanija i zatražite ponude. Pored cene, tražite i detaljno objašnjenje svih troškova i usluga koje su uključene u ponudu. Uporedite ponude i izaberite onu koja vam najviše odgovara.

Budite svesni da najniža cena nije uvek i najbolja opcija. Ponekad cene koje su ispod proseka mogu ukazivati na lošiju kvalitet opreme i rada, što može dovesti do dodatnih troškova i problema u budućnosti.

Proverite da li je cena koju dobijete zaista sveobuhvatna. Neki izvođači mogu naplaćivati dodatne troškove za razne stvari poput prevoza opreme, iznajmljivanja generatora, radne snage i sl. Uverite se da su svi ovi troškovi uključeni u cenu koju dobijete.

Pitajte svog izvođača da li nude garanciju na svoj rad i opremu. Ovo vam može uštedeti novac i vreme u slučaju da dođe do problema sa bunarom u budućnosti. Takođe, proverite koliko dugo garancija traje i šta tačno pokriva.

Recommended Posts